De komende dagen zijn er tropische temperaturen op komst.
Honden kunnen hun warmte alleen maar kwijt via hun bek en hun voetzooltjes, dus oververhitting kan zo gebeurt zijn.
Jij als eigenaar kan je hond helpen om deze warme dagen door te komen.
Als je een ronde met je hond wil (hard)lopen of fietsen doe dit dan zo vroeg mogelijk in de ochtend. De temperaturen zijn dan nog prima te doen en het asfalt is nog niet opgewarmd. De rest van de dag hou je het bij kleine rondjes, het liefst zoveel mogelijk in de schaduw, en probeer asfalt te vermijden. Te warm asfalt zorg ervoor dat de voetzooltjes beschadigd raken en je hond daardoor niet meer kan transpireren.
Het asfalt heeft bij deze hoge temperaturen als snel het aantal dubbele graden bereikt.
Wil je weten of het asfalt te warm is? Houdt dan met de achterzijde van je hand gedurende 10 seconden op het asfalt, lukt dit niet omdat het te warm is, dan is het voor je hond zeker te warm. Lukt het wel, dan zal het voor de voetzooltjes van je hond ook geen probleem zijn.
Vermijd het spelen met je hond, hoe teleurgesteld hij je ook aankijkt. Met deze temperaturen is het niet goed intensief te spelen, de hond raakt dan al snel oververhit.
Sommige honden vinden het prima, maar anderen hebben toch wel uitdaging nodig. Denk hierbij dan aan snuffelwerk. Dit kan je zowel binnen als buiten (in de schaduw) doen. Doe dit twee keer per dag, maximaal 10 minuten en je hond wordt mentaal uitgedaagd. Wat het leuke is, is dat je ook spelletjes kunt bedenken met water, dan koelt je hond op een rustige manier toch af, en na het snuffelwerk is je hond voldaan.
Als je water in je omgeving hebt, dan kun je je hond laten pootje baden. De liezen van je hond heeft minder vacht, dus als je hond pootje gaat baden kan die plek voor verkoeling zoeken. En de meeste honden vinden het heerlijk om tot aan hun buik in het water te staan.
Kiest je hond ervoor om er een zwempartij van de maken, zorg er dan voor dat dit niet te lang duurt en dat hij daarna in de schaduw gaat liggen. Als je hond in de zon gaat liggen zonnebaden dan kan de vacht gaan broeien.
Let op!
Ga geen stokken of ballen gooien die je hond moet apporteren, hier koelt hij juist niet van af, je hond krijgt het hier juist warm van.
Met deze warme temperaturen is er ook een verhoogde kans op blauwalg in het water. Zorg er dus voor dat je goed zwemwater bezoekt.
Laat je hond zelf kiezen waar hij deze warme dagen verblijft, daar voelt je hond zich waarschijnlijk het beste. Lijkt je hond onrustig, en gaat hij telkens ergens anders liggen, dan is dat plekje te warm geworden en zoekt hij een ander koel plekje op. Gaat je hond toch in de zon liggen, haal je hond daar dan weg en begeleidt hem naar een schaduwrijke plek.
Houdt het koel deze dagen, en denk vooral ook aan jezelf